Buxbomshäck

Så var det äntligen dags att påbörja fortsättningen av vår buxbomshäck som vi har framför huset. Jag har länge tänkt att vi ska utöka häcken så att den går ända bort till vedboden på sidan av huset. Men det var inte förrän vi i vintras klippte ner de gamla norska spireorna som jag insåg hur fint det kan bli. 

(null)

Stubbarna som var kvar efter den norska spirean var riktigt jobbiga att få bort. En av våra spadar gick av i kampen, som tur var hade vi två bra grävspadar. Men vi behövde också använda både spett och yxa för att få bort de gamla stubbarna. 

Vi satte en kant av impregnerat trä så att jorden som vi planterade buxbomen i skulle stanna kvar och inte rasa ner för sluttningen. Egentligen hade jag velat ha större natursten som kant, men det kanske går att komplettera med senare. 

Jag planterade tre röda kornallkorneller och en tuja som är tvåfärgad, gul upptill och grön i basen i slänten. Tujan är fortfarande pytteliten och den kommer bara bli ett par meter hög. Några skott av hortensia Anabelle satte jag också precis nedanför buxbomshäcken. Vi får se om de tar sig, jag hoppas det. Buxbom och hortensia är så fina tillsammans. 

(null)

Resten av växterna i slänten satt där sedan tidigare. Det är bland annat en paradisbuske och en grågrön kryptuja. Längst till vänster syns snöbär och längst ner i slänten finns rhododendron.

Jag tror inte att buxbomshäcken någonsin kommer bli i samma höjd som den redan etablerade häcken eftersom det gått så många år mellan planteringarna. Men jag tycker inte att det gör någonting om den böljar litet i framtiden.