Ännu mer om odling

(null)


I de allra flesta trädgårdar får det plats med minst ett fruktträd. Är tomten väldigt liten kan det finnas möjlighet att spaljera ett fruktträd vid en vägg eller en fristående ställning, då tar det mycket liten yta i anspråk. Är tomten större finns det all anledning till att ha mer än ett fruktträd, gärna olika sorters frukt. 


Vissa fruktträd behöver planteras i set om två (olika sorter) för att bära frukt, så är det exempelvis för vissa äppel- och päronträd. Då gäller det att läsa på vilka sorter som passar ihop för att pollineringen ska bli lyckad och frukt ska bildas. 


Andra träd är självpollinerande och då blir det frukt även om en bara har ett träd, bigarråer och plommon funkar oftast så. Men det är alltid klokt att läsa på om ett träd som en tänker plantera i trädgården så att det blir rätt från början.


Bärbuskar är något av det enklaste en kan ha i trädgården, framför allt svarta vinbär, röda vinbär, jordgubbar och blåbär, vilka inte kräver så mycket skötsel, förutom vid skörd förstås. Hallon, björnbär och  taybär kräver litet mer arbete, med beskärning och uppbindning, men de är så goda så det är värt arbetet. 


(null)



Om det är möjligt så är det en fördel att plantera fruktträden och bärbuskarna på samma ställe. Då har man helt plötsligt en permakultur odling. Alltså att jobba med odling enligt naturens egen metod, i lager, som vi pratat om tidigare. Fruktträd, bärbuskar och  plantor. 


I de södra delarna av landet går det att odla sina egna  nötter, så som hasselnötter. Tänk vilken lyx! 


För att starta en odling behövs vissa redskap. De flesta går att införskaffa efter hand som odlingen utvecklas, men för att kunna börja en sådd behövs  såbrätten, gärna miniväxthus som går att köpa i trädgårdshandeln och en växtlampa. En sprayflaska för vatten att fukta sådderna med är bra att ha och en vattenkanna förstås.  


När det är dags att dela på plantorna och sätta dem i egna krukor behövs små krukor (ca 9 cm i diameter är ett bra mått), alternativt avskurna mjölkpaket, äggkartonger eller liknande. Här går det att vara kreativ för att hålla nere kostnaderna för planteringskärlen.  


Jag brukar sätta krukorna på brickor för att slippa ha ytterkrukor till alla små krukor. Jag har upptäckt att det finns skounderlägg på IKEA som är utmärkta att använda , det går också att leta efter billiga brickor på loppisar, välj gärna ett material som inte släpper igenom vatten.


(null)



När det väl är dags att plantera ut växterna är det bra att ha förberett platsen med exempelvis upphöjda bäddar. Jag brukar inte gräva bort något gräs eller jord på platsen där jag placerar ut mina odlingslådor, jag ställer odlingslådan där jag vill ha den och täcker botten i odlingslådan med kartong, det hindrar all togräs att växa upp i lådan. 


Jag fyller sedan lådan med jord och gödsel och brukar fylla den med en del gödsel till tre delar jord. 


Ska du plantera träd eller buskar behövs en spade, har du en vattenslang kopplad till en kran utomhus är det smidigt att vattna odlingarna med den, annars går det lika bra med en vattenkanna ,modell större, det behövs bara litet mer muskelstyrka. 


Vid plantering av träd rekommenderas att gräva ett hål som är två gånger större än trädets rot och att fylla hålet med vatten innan plantering. Blanda gärna ny jord med den gamla som var på platsen när du fyller igen hålet, på det sättet etablerar sig trädet lättare.


För att rensa ogräs behövs för det mesta inga redskap, det är bäst att rycka bort dem med händerna, då är det bra att ha trädgårdshandskar. Framför allt om det finns brännässlor  eller tistlar på tomten, de är inte roliga att ta i utan handskar. En sekatör kan också vara bra att ha Nedan listas redskapen som kan vara bra att starta upp sin odling med.

• Såbrätten alt miniväxthus
• Små krukor/planteringskärl
• Växtlampa
• Sprayflaska
• Vattenkanna
• Brickor
• Odlingslådor
• Spade
• Sekatör
• Trädgårdshandskar
• Vattenslang alt större vattenkanna


Kommentera här: