Mer om odling

(null)


Under vintermånaderna finns det tid att planera sin sådd. Då är det dags att bläddra i frökataloger eller leta på internet efter vilka fröer som finns att tillgå och beställa hem dem innan säsongen börjar. 


Det är lätt att lockas av alla roliga varianter och köpa mer fröer än vad som sedan är möjligt att få plats med på den yta som finns i trädgården. Fördelen med fröer är att de håller länge, så beställer en för många går de som blir över att spara till nästa år. 


Det är inte bara ätbara grödor som går att så själv, även perenna (fleråriga) växter, prydnadsgräs och sommarblommor går att så själv från frö. Oftast blir det billigare och det är möjligt att få fler plantor av samma sort än om en köper dem i trädgårdshandeln.


På baksidan av fröpåsen finns en beskrivning på när fröna ska sås och om de behöver startas inomhus eller om de kan sås direkt på platsen där de ska växa. Ett tips är att så de fröer som är möjliga att så direkt på växtplatsen för att få plats med de växter som behöver startas inomhus.


Jag förvarar mina fröer i lådor. Oftast slängs de ner litet ovarsamt under såsäsongen, så den här årstiden passar jag på att sortera och rensa bland fröpåsarna.

 

(null)


När grödorna sås tar de inte så stor plats, men när det är dags att börja dela på plantorna och plantera dem i var sin kruka tar de mycket större plats. Räkna in det från början så att du inte drunknar i växter.  Se också till att ha en växtlampa över sådderna, i annat fall kan plantorna bli höga och rangliga och då klarar de sig sämre vid utplantering.


Att ha en köksträdgård är inte en förutsättning för att odla sin egen mat, men det underlättar att ha en yta som är inhägnad med staket och nät om det finns rådjur, vildsvin eller harar i närheten. Risken är annars stor att det blir någon annan än du som äter upp maten du odlar. 


Med fördel kan odlingarna kombineras med ätbara blommor för att locka till sig pollinerare och förvirra skadedjur, blommorna kan också användas i sallader och som ingredienser till olika hemgjorda krämer. 


Franska köksträdgårdar är ofta blandade med odling av mat och ätbara blommor, så kallade potager, de kan vara väldigt vackra.


Upphöjda bäddar förenklar odlingen och det blir lättare att hålla ogräset stången. Det är enkelt att bygga sina egna odlingslådor i den storlek  som passar den egna trädgården. 


(null)


I somras byggde jag fyra odlingslådor av brädor från ett gammalt plank som jag tagit ner. 


Annars går det bra att köpa pallkragar att odla i, de är enkla att montera och kan staplas ovanpå varandra till önskad höjd. Upphöjda bäddar gör också att jorden i dem värms upp fortare på våren och därmed förlängs odlingssäsongen något.




Kommentera här: