Om nyttodjur

(null)

Att ha en biodling är ett utmärkt sätt att säkerställa pollinering i trädgården, men det är inte alla som är helt bekväma med att ta hand om bikuporna och hantera bin. 


Det finns många andra sätt att hjälpa pollinerande insekter så som vilda bin och humlor. Det  har tidigare nämnts att lämna en del av tomten litet stökig och exempelvis att bygga travar av ved för att skapa habitat för dessa insekter. 


Det finns ett otal olika insektshotell att köpa på marknaden och sådana är också ganska enkla att tillverka själv. 


Att ha små skålar med vatten eller fågelbad  som är grunda på olika platser i trädgården är inte bara bra för fåglar, utan även för pollinerande insekter. 


(null)


Förutom bra ställen att bo på och att kunna dricka vatten är det förstås också viktigt för insekterna med mat. 


Många växter som vi själva tycker är vackra o ch kan njuta av är också fulla med nektar för insekter, så som lavendel, kattmynta, enkelblommande pioner, rosor, prästkragar, salvia, solrosor och många andra blommor. 


Tidigt på våren är lökväxter så som snödroppar, krokus, påskliljor och tulpaner fulla med pollen. Blommande träd så som fruktträd och vårblommande buskar är också viktiga för pollinerare och utan dem blir det ingen frukt på träd och buskar. 


Det är bra att tänka på insekterna vid val av växter i trädgården, så att det finns mat för insekterna så lång tid som möjligt under året, välj därför växter som blommar även på hösten, så som exempelvis hortensia, kärleksört och rudbeckia.


(null)


Med insekter i trädgården eller på balkongen kommer fåglar na. Fåglar är viktiga djur eftersom de äter insekter och håller efter antalet skadedjur, men de kan i vissa fall också agera som pollinerare eller hjälpa till att sprida fröer. Därför är det viktigt att skapa bra villkor för fåglarna i trädgården och att mata dem genom hela vintern. 


Observera att det är viktigt att kolla hur det ser ut i ditt område när det gäller fågelmatning om du bor i flerfamiljshus, om det blir för mycket fågelmat som faller ner på marken och som fåglarna inte hinner med att äta upp kan locka till sig skadedjur, så som råttor eller möss. Därför ska du aldrig heller mata fåglarna med bröd om du bor i ett område med flerfamiljsbostäder eller om du bor i villa i ett tättbebyggt område där det finns få katter eller andra rovdjur som äter småvilt.


Så fort en damm anläggs i trädgården så skapas möjligheter för att grodor  och ödlor ska trivas och fortplanta sig, nästan oavsett hur liten dammen är. Dessa djur är mycket värdefulla eftersom de äter sniglar och andra skadedjur, vilket ökar möjligheten till goda skördar i köksträdgården. 


(null)



Ormar kan också vara en tillgång eftersom de kan hjälpa till att hålla efter småvilt, även om många människor inte är jätteförtjusta i att ha dem i sin närhet.


Fladdermöss har ofta haft ett dåligt rykte, med de är fascinerande djur. De är nattaktiva och kan äta otroliga mängder med mygg och de är en riktigt tillgång för att hålla mängden mygg i schack. Som mest aktiva är de i augusti, då det är parningstid för fladdermössen.


Kommentera här: