Leva nära naturen

(null)

I bland kan naturen kännas långt borta när vi är mitt uppe i vardagens jäkt, med arbete och sysslor hemma. Vi blir irriterade på regnet eller på de hårda vindarna när vi står och väntar på pendeltåg  och buss eller när vi ska försöka få in den där vardagsmotionen som är så viktig. 


På sommaren kan värmen bli påfrestande och vi svettas och dricker vatten och funderar på om vi inte ska skaffa den där  AC:n hem i alla fall. 


På vintern tycker vi att det är roligt att åka skidor och pulka, men i vardagen är snön bara jobbig, vi ska inte behöva halka när vi går till bussen och att skotta fram bilen ur snön ses som en nästan övermäktig uppgift. 


Vi är vana att ha en varm och skön lägenhet, villa eller radhus att gå hem till och många av oss kan ta buss, tåg eller bil dit vi ska när vi färdas mellan två platser. Vissa dagar noterar vi inte ens vädret och när en bekant påpekar att det faktiskt varit ganska fint väder i veckan så kommer vi på att vi knappt lagt märke till det.  


Vi är vana att gå till affären och köpa det vi behöver. Frukt och grönsaksdiskarna är fulla med färska varor året runt och  vi slänger rester av mat så som aldrig förr.


Våra klädgarderober behöver organiseras och rensas för att de ständigt är överfulla med kläder vi fyndat på rean vi byter ut våra kök vart tionde år och vi åker till sopstationen nästan varje vecka .  Så här har det förstås inte alltid sett ut. 


Fördelen med att lära sig leva med naturen i stället för att se den som ett hinder är att vi kan ta tillvara på möjligheterna som naturen ger på ett helt annat sätt. Vi kan minska belastningen på klimat och miljö och till och med vara med och bidra till en bättre planet. 


Allt fler människor är medvetna om hur de konsumerar. Fler handlar begagnat på ställen som Facebook marketplace, Tradera och second hand-butiker. Fler väljer kvalitet i stället för kvantitet och en minimalistisk livsstil. Fler väljer att resa med tåg i stället för flyg. Fler väljer också att handla närodlat.


Äger vi en bit mark så är förutsättningarna till att bidra till ett hållbart samhälle stor, så länge vi tänker på att leva hållbart och bidra till den biologiska mångfalden.


Klimatet står högt på agendan världen över och det pratas om att leva klimatsmart i alla medier, de flesta av oss börjar få ett grepp om vad det kan betyda att leva klimatsmart och att minska ner på koldioxidutsläppen. 


Klimatfrågan är en viktig fråga som också behöver kompletteras med andra viktiga frågor för att vi ska kunna uppnå ett hållbart samhälle som är mindre sårbart.


I och med klimatförändringarna så väntas vädret  förändras med mer intensiva regn och skyfall med översvämningar som följd och på sommaren varmare temperaturer med  risk för torka och skogsbränder. 


Det blir viktigare för oss som individer att förbereda oss på dessa scenarion och i kommande blogginlägg  om vatten kommer det beskriva s  närmare hur vi kan tänka kring just vatten.


(null)



Med ett varmare klimat väntas det  bli varmare vintrar och färre dagar med liggande snötäcke, dock kan det komma fler större intensiva snöfall, så kallade snökanoner  som bildas över varma hav, med snö som sedan relativt snabbt smälter bort. 


Det finns förstås sätt att ha beredskap för dessa scenarion som individ, som till exempel att ta på sig kläder och skor efter väder, att ha en  snöskovel och en filt att värma sig med i bilen. Att sätta på vinterdäcken i tid innan vintersäsongen och ta av dem när all risk för frost är över, att ha med sig en vattenflaska  och något att tugga på om man skulle fastna i kö  på vägarna. Att använda broddar vid risk för halka är också bra för att undvika skador och slippa vård och sjukskrivning.


Men framför allt gäller det att mentalt vara förberedd att under vintertid vara inställd på vinter, snö och halka och under sommartid på längre perioder av torka. 





Kommentera här: