Mer om biologisk mångfald

(null)


Att ha en damm på tomten är ett bra sätt att öka den biologiska mångfalden. Dammen gör att insekter fåglar och andra djur kan dricka och bada. Den gör också så att grodor och ödlor kan lägga sina ägg och föröka sig och den bidrar till en härlig miljö även för oss människor. 


Dammen behöver inte alls vara stor, ibland räcker det med en hink eller balja med några stenar på botten och någon enstaka vattenväxt för att fåglar och insekter ska nyttja den. 


Att plantera buskar och träd på tomten gör inte bara så att det finns skugga för oss människor när vi behöver den under riktigt varma dagar, de bidrar även till att öka mängden fåglar och andra djur i trädgården.


Variationen kring vilka växter som trivs ökar också med att ha omväxlande sol och skugga på tomten. Om en tittar sig omkring i naturen inser en att naturen består av lager, träd, buskar, plantor, gräs och mossa. 


Det bästa är att imitera naturen för att skapa en god miljö, men fördelen på den egna tomten är att det går att välja vilka växter som lagren ska bestå av , under vissa förutsättningar förstås. 


(null)



Alla sorters vedartade växter så som träd och buskar kan inte växa överallt. I Sverige är landet indelat i  nio växtzoner, zon 1 finns i de sydligaste delarna av landet och fjällzon  ( zon 9) i fjällen.  Vid inköp av vedartade växter står alltid vilken zon som växten klarar av att växa i. 


Som regel klarar alla växter att växa i en lägre zon än vad som står på etiketten. Alltså om jag bor i zon 3 så klarar växter som är märkta med zon 4 - 9 också att växa i zon 3. Men generellt sett, när det står zon 1 eller zon 2 på en växt klarar den inte att växa i zon 3.


Ytterligare ett sätt att öka den biologiska mångfalden är att se till att ha blomm ande växter (nästan) hela året om och att ha växter som sätter frukt på hösten. På det sättet kan insekter och fåglar ha tillgång till näring under större delen av året.  


Det finns träd som blommar redan i februari, trollhassel, sedan följer träd som exempelvis hybridkejsarolvon och sälg.  Växter som sätter frukt är till exempel snöbär, rosor och rönn. 


Att plantera lökväxter på hösten, så som snödroppar, vintergäck och påskliljor  är ett sätt att få en tidig blomning redan i februari/mars och att plantera solrosor och lämna kvar dem i trädgården med frön på är ett bra sätt att förse fåglar med näring på hösten. 


Att ha det stökigt på någon del av tomten, med högar av grenar, kvistar och löv och att lämna kvar stubbar när en fäller träd är ett jättebra sätt att bidra till en ökad biologisk mångfald. 


(null)



Det finns många olika insekter och djur som trivs i den stökiga naturen, exempelvis igelkottar  och olika typer av skalbaggar. 


Det gäller också för komposten. I ett kommande blogginlägg om kompost kommer detta att beskrivas mer ingående. 


Att ha fina travar med ved eller exempelvis en kallmurad stenmur kan också bidra med habitat för olika sorters insekter och djur utan att trädgården upplevs som stökig.  



Kommentera här: