Om biologisk mångfald

(null)


Biologisk mångfald kan kortfattat förklaras som en variationsrikedom av levande organismer  av alla ursprung, arter, individer, populationer och ekosystem i naturen. 


Att ha en stor biologisk mångfald säkrar bland annat pollinering av grödor,  att hålla en god balans i näringskedjan och gör att olika levande organismer inte utrotas förstås. 


I samhället finns vissa risker att den biologiska mångfalden ska minska i och med föroreningar, uppsplittring av naturområden genom att nya vägar dras eller mark exploateras, överutnyttjande av jakt och fiske eller genom  att invasiva arter sprids.


Många kommuner i Sverige har i sin planering vid exploatering av mark infört krav på ekosystemtjänster, alltså åtgärder som ska bidra till att den biologiska mångfalden inte ska minska  vid exploatering av mark. Detta kan till exempel vara att bygga  dammar  eller ekodukter eller att planteragatuträd och anlägga gröna parker och innergårdar .


Äger du en bit mark är det ett ypperligt tillfälle att som individ  bidra till att öka den biologiska mångfalden. Det går att göra oavsetthur liten yta en än har till sitt förfogande. 


Det är också möjligt att bidra till att öka den biologiska mångfalden även om en inte själv äger mark , som att odla blommor för bin och insekter på balkongen. Vissa individer har som mål att kasta fröbomber på obrukad mark för att få mer variation i det som växer i sin närmiljö.


Som tomtägare finns det olika sätt att hjälpa till att öka den biologiska mångfalden. 

Att anlägga en äng är enkelt, det går att på en viss del av sin tomt låta bli att klippa gräset , det kan vara en så liten eller stor yta en har lust med


På hösten kan en klippa  gräsmattan med gräsklipparen eller slå ner gräset med lie och plocka bort det, plantera lökväxter och sedan så ängsfröer. 


Det bästa är att välja fröer beroende på vad som vuxit på platsen under sommaren och hur soligt/skuggigt, fuktigt/torrt  det är påplatsen. Det går till och med att plantera perenner på platsen om det är någon särskild sort som en  tycker passar in. 


Ett tankesätt som är bra att ha är att se till att pollinerare, som humlor, bin och fjärilar har mat (pollen) under så stor period under året som möjligt.


Att ha träd, gröna häckar och buskar på tomten gynnar fågellivet, både för att fåglarna kan söka skydd där och för att de kan hitta mat i form av småkryp och bär/frukt. Att sätta upp holkar av olika slag är också gynnsamt för fågellivet.


Ett utmärkt sätt att lära sig mer om växter  är genom att leka sig fram. Det blir inte mycket mer  roligt och kravlöst än så!


(null)






Kommentera här: