I skafferiet

(null)


Det är alltid bra att ha ett välfyllt lager med mat hemma, framför allt sådant som håller länge.


Salt, kryddor, honung, vinäger och matolja är bra att ha hemma för att på ett bra sätt kunna tillreda och krydda sin mat, oavsett hur den ska tillagas. Det här är varor som håller länge, utan behov av kylskåp.


(null)


Socker, mjöl, havregryn, ris med kort koktid, snabbpasta, pulvermos och hårt bröd är bra torrvaror att ha hemma för att kunna tillreda enklare rätter.


Müsli, gärna med torkade bär eller frukt och olika typer av nötter är en bra källa till näring och energi och håller sig länge i skafferiet.


Te, kaffe, saft och koncentrerad juice kan ge näring, energi och skapa en variation i det som intas under en dag. Även detta är varor som håller länge utan behov av kylskåp.


Konserver av olika slag är också bra att ha hemma. Det kan vara allt från olika typer av köttprodukter, fisk och korv till inlagda bönor, frukt och grönsaker, så som krossade tomater, majs och gurka till svamp. 


Med konserver så gäller det att ha koll på utgångsdatum och försöka använda upp konserverna innan utgångsdatum, för att sedan fylla på förrådet igen. Det är bra att försöka hitta ett system som fungerar för just dig att på ett enkelt sätt hålla koll på vilken burk som är på tur att ätas upp. På det sättet blir det inte så mycket matsvinn och det blir mer ekonomiskt.


Det går också att fermentera mat för att den ska hålla sig längre. Fermentering är en typ av inläggning.


(null)


Att lära sig att torka mat och kryddor är en bra idé. Det går att torka allt från bär, svamp och kryddor till fisk och kött. Torkad mat håller dig generellt sätt väldigt länge.


Rådet från myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommenderar att ha hållbar mat som kan tillagas snabbt och utan vatten eller som inte behöver tillagas hemma. På deras hemsida finns en bra checklista att hämta och det kan också vara bra att läsa skriften "Om kriget eller krisen kommer" som också finns på hemsidan.


Kommentera här: