Om bär och svamp

(null)


Att plocka bär är ett bra komplement till den odling som sker hemma i trädgården. Bär innehåller både vitaminer och antioxidanter. Att ha bär hemma i frysen eller torkade i glasburkar är ett bra sätt att minska sin sårbarhet. 


Från mitten av juli brukar det vara fullt av blåbär i skogen och då är det dags att passa på att plocka dem. Egentligen är det rätt fantastiskt att vi bara kan gå till vilken skog som helst i närheten och plocka blåbär alldeles gratis! 


Ett tips är att leta efter en ganska gles barrskog men många tallar, där brukar det finnas mycket blåbärsris. Blåbär är både goda och nyttiga och det finns mycket att göra av dem, som sylt, i paj, som saft, ha dem i pannkakssmeten, som tillbehör till morgonyoghurten eller filen, till glass. De går alldeles utmärkt att frysa in blåbär, men även att torka dem.


(null)


På sommaren går det också att hitta vildhallon. När vildhallon ska plockas är det bra att ha stövlar på sig, det kan vara svårt att se var man sätter fötterna i ett hallonsnår och en vill inte bli överraskad av att trampa på exempelvis en orm. 


Eftersom hallonbuskar är taggiga så är det bra att ha långbyxor och en långärmad tröja eller jacka på sig vid bärplockningen.  Det gäller förstås också om en har egna hallon, björnbär eller taybär i trädgården, de kan också vara taggiga. 


Ett tips är att lägga bären i ett bad av svagt saltat vatten och sedan sköljer av dem i ett durkslag innan de äts, torkas eller fryses in. Då blir en av med eventuella insekter eller larver som letat sig in i bären.


I augusti mognar också lingonen, på samma sätt som blåbär går de att plocka i vilken skog som helst i Sverige , vilken lyx! Allt som behövs är en hink. 


Lingon går att plocka med en bärplockare, till skillnad mot blåbär så är lingon mer fasta och kladdar inte lika mycket som blåbär när en plockar dem med en bärplockare. Det finns inte mycket som slår hemmagjord lingonsylt. 


Lingon går jättebra att frysa in eller att torka. När lingon torkats går det att göra lingonpulver av dem, vilket kan vara gott att ha i matlagning eller i baket. 


I norra Sverige finns hjortron. De växer oftast på fuktiga myrar, så det gäller att vara försiktig och se var en trampar när de bären ska plockas och att ha stövlar på sig för att hålla sig torr om fötterna. 


Då gäller det också att vara förberedd på mycket mygg och ha smörjt in sig med myggmedel och ha långbyxor, långärmad tröja på sig och gärna en keps eller hatt. En varm hjortronsylt på glass är en riktig höjdare, eller till våfflorna, mums.


I norra Sverige finns också åkerbär, de bären har jag personligen ingen erfarenhet av att plocka eller äta, men om de finns i din närhet så testa gärna plocka och äta dem om du inte redan gjort det. 


Svamp är en annan sak som jag inte har någon större erfarenhet av att plocka men som jag ändå gärna vill nämna , oftast går kunskapen om svampplockning i arv i generationer. Har du vuxit upp i en familj där det plockats svamp och är van vid det kan jag bara gratulera. 


Många svampar är en delikatess, men det finns många giftiga svampar så det gäller att veta vad en gör när en ska plocka svamp. Det finns kurser i svampkunskap och vill du lära dig att plocka svamp så finns det möjligheter till det, exempelvis genom Svampkonsulenternas riksförbund.


För att plocka bär behövs det en hink, gärna med lock för att hålla bären fräscha och för att de ska kunna fraktas säkert. När lingon ska plockas är det bra att också ha en bärplockare, då går plockningen snabbare. För svampplockningen är det bra att ha med sig en korg eller en påse av något slag.


Kommentera här: