Om matlagning

(null)

I dagens samhälle, där vi ofta känner oss stressade och där det finns många olika aktiviteter och tekniska prylar som konkurrerar om vår tid, tar vi oss inte alltid tid att laga mat från grunden. 

Det finns många alternativ och halvfabrikat i affären att välja på som gör att matlagningen går mycket snabbare och vi får mer tid att ägna oss åt sociala medier, tv eller andra aktiviteter. Vi kanske behövde jobba över eller så har vi skjutsat barnen till sina olika aktiviteter eller själva tränat  efter jobbet

Det finns många olika anledningar till att matlagning från grunden kan kännas övermäktig i vardagen, och det är helt okej. 

De gånger det finns tid över, på helgen eller på semestern, är utmärkta tillfällen att kunna ta sig tid till att laga mat eller att lära sig att laga mat från grunden. 


Att ha kunskapen om hur en kyckling ska rensas, hur en fisk bör rensas och  filéas, hur det går till att koka eller steka ägg, baka bröd, koka pasta, ris, grötoch potatis, steka pannkakor, ugnsbaka rotfrukter,  göra en god sås eller egna köttbullar, lägga in grönsaker eller till och med stycka kött och stoppa korv är bra saker att kunna som gör oss mindre sårbara den dagen det kanske är brist på halvfabrikat eller färdiga rätter och bröd i butikerna.

 

Att lära sig att laga mat utifrån det som för tillfället finns färdigt i de egna odlingarna är också en bra  sak att kunna, som gör att vi på ett bättre sätt kan ta tillvara på det vi odlar

Det innebär att en behöver plocka fram den egna kreativiteten eftersom  det inte går att planera långt i förväg vad som ska hamna på tallriken just den dagen.


(null)

Vissa grödor går att skörda och tillaga mitt i vintern, så som olika typer av kål. 


För att kunna göra det behövs både kunskap om hur olika grödor så som  grönsaker, rotfrukter och örter ska tillagas och hur de passar ihop med varandra. Det bästa sättet att lära sig det är att läsa många kokböcker och att testa själv. 


Hur mat kan förvaras utan tillgång till el är någonting som är bra att veta. När jag var liten semestrade jag och min familj  under flera veckor på sommrarna i en stuga utan vare sig rinnande vatten eller el. Då fick jag bland annat lära mig att det går att förvara kylvaror i ett hål i marken, på en skuggig plats.  Maten behöver förvaras i någon form av behållare, så som en kylväska, tät låda eller liknande, så att inte djur kommer åt den.


Att ha möjlighet att laga mat utomhus är inte bara trevligt, det är också ett bra sätt att minska sin sårbarhet vid exempelvis långa elavbrott. 


(null)


Om du har en tomt går det förstås att göra en plats för ett utomhuskök eller en grillplats någonstans på tomten. Om du inte äger någon mark så kan du ändå se till att ha ett bärbart gasolkök , spritkök, en stekhäll eller 

aluminiumpanna/kokkärl hemma som du kan ta med dig ut i naturen och laga mat på. 


Kom ihåg att även ha ved, gasol och T-sprit hemma för att kunna använda  din grill, ditt gasol- eller spritkök och något att tända med, så som tändare, tändstickor eller ett elddon.


Kommentera här: