Om värme och energi

(null)


Allt går inte att klara av själv om det uppstår en kris, men vissa saker kan det vara bra att tänka igenom innan behov finns, till exempel hur vi säkerställer att vi kan få värme, mat och vatten och vilka redskap vi kan behöva ha hemma.


Att ha en varm lägenhet eller ett varmt radhus eller villa att komma hem till är en självklarhet för många av oss. Och värme i hemmen kanske inte är det första som det skulle bli brist på i händelse av kris, så länge vi har el har de flesta av oss också möjlighet att få värme. 


Men om det skulle hända någonting med elen, antingen kortsiktigt genom strömavbrott eller långsiktigt, på grund av yttre påverkan, så kan det vara bra att ha tillgång till vissa saker. För det första, varma kläder att ta på sig. Eftersom vi lever i ett land som har så skiftande årstider så har de flesta redan varma kläder hemma, så som tjocka jackor och täckbyxor eftersom behovet finns i vardagen. 


Varma täcken och filtar är också något som de flesta redan har hemma. Det finns särskilda sovsäckar att köpa som klarar av att hålla upp till 90% av kroppsvärmen. 


Något som däremot inte är helt självklart att ha hemma idag är gardiner. Mycket tyg framför fönstren kan göra mycket för att behålla värmen i lägenheten eller huset. 


Ljus, framför allt värmeljus eller fotogenlampor och fotogen är bra att ha hemma, de hjälper till att värma upp en kall lägenhet. Ett tips är att spara ljusstumpar av stearinljus i en låda, vid kris kan de komma väl tillhands för att tända brasor eller smälta ner för att göra nya ljus.  Värmeflaskor, som går att fylla med varmt vatten, är också ett alternativ att ha hemma.


(null)


För de av oss som har vedspis, kamin eller öppen spis är det bra att ha ett lager med ved hemma. Har vi en trädgård kan vi till och med vara förutseende att plantera träd som vi vid kris kan fälla och elda i våra kaminer. Björk är ett extra bra träd att göra ved av. Det låter kanske konstigt att plantera träd i beredskapssyfte, men varför inte? Har vi också kunskap om hur träd ska fällas och huggas upp så minskar det vår sårbarhet.


Om tillgång till vedspis, kamin eller öppen eld saknas så är det bra att ha ett gasolkök eller spritkök med tillhörande bränsle hemma. Då finns alltid möjlighet att laga mat även om tillgång till el skulle saknas.


Att ha solceller på taket eller på andra sätt bli självförsörjande på el är också ett sätt att minska sin sårbarhet. Det finns möjlighet att få bidrag från staten för att anlägga solceller på sitt hus.


I bloggen har jag redan tagit upp en del om att odla egen mat som en del i att minska sin sårbarhet och öka hållbarheten i inlägget om odling. Mat som kan vara svår eller omöjlig att odla själv och som är bra att ha hemma är basvaror så som ris, pasta, mjöl, socker, salt, kryddor, matolja, vinäger och ättiksprit. Det är basvaror som har en lång hållbarhet och som man kan kombinera för att få ihop bra måltider. 


Att bygga upp ett ordentligt skafferi av varor som en ser till att ha en god rotation på är ett bra sätt att inte köpa på sig en massa mat som en sedan får slänga för att den blivit för gammal. Samtidigt gör det att det alltid finns gott om mat hemma. Skafferiet går att ha i en hylla eller en garderob i det kallaste rummet i huset, det är inte nödvändigt att ha separata utrymmen för detta, som tagits upp tidigare i bloggen.


Ett gäng batterier i olika storlekar är också bra att ha hemma. Framför allt om det finns en batteridriven radio eller belysning hemma.