Potatisgroddar

Nu har jag satt fram sättpotatisen för att producera groddar. Jag tycker det är bäst att använda äggkartonger till det, men saknar en äggkartong så det fick bli en vanlig liten kartong till sorten King Edward så länge. De andra två sorterna jag tänker odla i år är Bintje och Amandine. Amandine, som är en tidig sort, har jag satt de två senaste åren och de har producerat mycket potatis och smakar supergott! Jag har kunnat skörda från de plantorna från midsommar till mitten på augusti.

Om allt går som planerat med vårvädret och med byggandet av fler odlingslådor borde jag kunna sätta potatisarna i trädgårdslandet (läs pallkagarna/odlingslådorna) i mitten till slutet av april. 

(null)

Både Bintje och King Edward är vinterpotatis, vilket betyder att de går att lagra under en längre period under rätt förutsättningar. Jag är litet spänd på hur det kommer gå med dem eftersom jag inte odlat dem tidigare. När kommer de vara klara för skörd till exempel? Hur länge ska de ligga kvar i jorden för att få det där tjockare skalet som får dem att klara lagringen bättre? Men om allt går bra kommer vi nog kunna äta egenodlad potatis under större delen av hösten. 

Det ska bli intressant att testa, för mig, nya sorter, jag tror att jag kommer lära mig nya saker av det. Ni kommer få följa med på den resan. 

Kommentera här: